ما در این مقاله از مکش دهش درباره فن سانتریفیوژ توضیح دادیم همراه ما باشید.
هواکش سانتریفیوژ در سال 1832 و در ارتش روسیه ساخته شد. این فن برخلاف مدل های پروانه ای و یا همان آکسیال هوا را با زاویه در میان پروانه و محور اصلی به گردش در می آورد که همین عامل موجب می شود کاربرد فن سانتریفیوژ بسیار بیشتر از فن های آکسیال معمولی باشد. این فن ها خود دارای مدل های مختلفی هستند که بر اساس انحنای پروانه ها دسته بندی می شوند. در ادامه در خصوص نحوه کارکرد، انواع و مزایای فن سانتریفیوژ بیشتر توضیح خواهیم داد.
فن سانتریفیوژ در مقایسه با فن های آکسیال پروانه ای نحوه عملکرد متفاوت و پیشرفته تری دارند. این فن ها در شکل ظاهری و همچنین نوع عملکرد تفاوت عمده ای با مدل های معمولی دارند. اصلی ترین تغییر در مقاییسه با مدل های معمولی نحوه قرارگیری پروانه اصلی دستگاه است. در تمامی مدل های فن سانتریفیوژ، پروانه اصلی با زاویه 90 درجه با محور اصلی نصب می شود. این حالت امکان انجام انواع فعالیت های مختلف را به فن سانتریفیوژ می دهد. فن های سانتریفیوژ می توانند از ورودی های هوای متعددی به اندازه یک، دو و سه ورودی بهره ببرند و یک خروجی متمرکز نیز خواهند داشت.
همانطور که در بالا نیز اشاره شد، فن سانتریفیوژ بر اساس نوع انحنای پروانه ها تقسیم بندی می شود. در ادامه به معرفی و توضیح ویژگی های هر یک از آن ها خواهیم پرداخت.
این مدل فن سانتریفیوژ از پروانه هایی با انحنای رو به جلو بهره می برد. این انحنا در پره ها موجب کاهش لرزش و ایجاد صدا می شود. البته این انحنا در پروانه ها موجب می شود در صورت وجود آلودگی و ناخالصی در هوایی که از داخل مکش می شود، این ناخالصی ها به پروانه ها گیر کنند و موجب اخلال در عملکرد دستگاه شوند. به همین علت از فن سانتریفیوژ فوروارد بیشتری برای تولید هوا در محیط هایی که هوای داخلی پاکیزه دارند استفاده می شود.
مدل بکوارد از پروانه هایی با انحنای رو به بیرون بهره می برد. این پروانه ها نیز لرزش و صدای کمی تولید می کنند اما همانند فن فوروارد نمی توانند در تخلیه هوای ناپاک کمکی کنند. به همین علت بیشترین کاربرد فن سانتریفیوژ بکوارد در سیستم های تهویه مطبوع است. این فن ها می توانند با کمترین صدا و لرزش هوای گرم و سرد تولیدی توسط کمپرسور را به داخل اتاق وارد کرده و هوای موجود در اتاق را تخلیه کنند.
این مدل فن سانتریفیوژ از پروانه هایی بدون انحنا استفاده می کنند. این فن ها به طور اختصاصی برای تخلیه هوای آلوده مورد استفاده قرار می گیرند. به دلیل عدم وجود انحنا در پروانه های این مدل، آلودگی ها به طور مستقیم از هواکش خارج می شوند و به پره ها گیر نمی کنند. بیشتر مدل های صنعتی فن سانتریفیوژ از پروانه های رادیال استفاده می کنند.
فن سانتریفیوژ به علت طراحی متفاوت و جدید خود می تواند به خوبی مصرف انرژی را کنترل کند. موتور های این دستگاه ها می توانند بنابر نیاز توان تولیدی را تغییر دهند و بدین ترتیب مصرف انرژی کاهش یافته و طول عمر دستگاه افزایش خواهد یافت.
موتور فن سانتریفیوژ به دلیل طراحی خاص قدرتمند و بادوام است و معمولا محفظه های دستگاه نیز از استیل ضد زنگ ساخته می شوند. از طرف دیگر جنس پروانه بسته به نوع کاربرد و نیاز می تواند پلاستیکی و یا فلزی باشد. در هر صورت دوام پروانه های فن سانتریفیوژ نیز در حد مناسبی ارزیابی می شود.
رسیدگی و تعمیر این فن ها نیز ساده و راحت است. معمولا فن سانتریفیوژ به دلیل شکل ظاهری کلی خود در مکان هایی نصب می شوند که دسترسی راحت تری دارند و به همین جهت می توان به راحتی بررسی های دوره ای دستگاه و تعمیرات احتمالی را انجام داد.
ما در مقاله های قبلی درباره هواکش بی صدا هم توضیح دادیم اگر مایل هستید به این صفحه سر بزنید.