چیلرهای جذبی:
در سیستم های جذبی از کمپرسور گرمایی (شامل ژنراتور، ابزربر، پمپ و مبدل حرارتی) برای جوشش مبرد در محوطه ای از محلول لیتیم بروماید و فشرده سازی بخار مبرد در فشار بالا استفاده می شود. افزایش فشار مبرد، دمای تراکم را نیز افزایش می دهد و این یعنی بخار مبرد در دما و فشار بالاتر به مایع تبدیل می شود. از آنجایی که دمای تراکم بیشتر از دمای محیط است، حرارت از کندانسور به محیط منتقل می شود. مایع فشار بالا پس از عبور از یک دریچه فشارش تقلیل می یابد و با ادامه روند کاهش فشار نقطه جوش پایین می آید. سپس این مایع فشار پایین وارد اواپراتور شده و می جوشد. از آن جا که دمای جوش اکنون پایین تر از دمای هوا است، حرارت از هوا به مبرد منتقل شده و مبرد می جوشد و خود هوا خنک می شود. بخار مبرد دوباره وارد ابزربر شده و در آنجا توسط لیتیم بروماید حرارتش گرفته و کندانس می گردد. لیتیم بروماید با جذب حرارت رقیق شده و به ژنراتور پمپ می شود؛ از آنجایی که این محلول نمی جوشد با افزودن حرارت، بخشی از محلول بخار شده و به راحتی از آن جدا شده و لیتیم بروماید خالص مجدد وارد ابزربر می شود و این روند همواره تکرار می گردد.
در سیستم های حرارت مرکزی و تهویه مطبوع معمولا از بویلری که برای گرمایش ساختمان استفاده می شود، بهره می گیرند تا نقش ژنراتور را برای این چیلر ها ایفا کند.
مزایای چیلرهای جذبی نسبت به چیلرهای تراکمی عبارت است از:
1.مصرف برق کمتر
2.صدا و ارتعاشات کمتر
3.عمر بیشتر
4.نیاز محدود به سرویس و تعمیرات اساسی
5.عدم استفاده از مبرد های مخرب
یکی از معایب اصلی سیستم جذبی پدیده کریستالیزاسیون شدن لیتیوم بروماید غلیظ در چرخه تبرید می باشد.با جامد شدن لیتیوم بروماید چرخه تبرید متوقف و برای شروع مجدد چرخه نیاز به گرم کردن ناحیه متبلور شده و میعان جامد ایجاد شه می باشد.از دلایل ایجاد این پدیده می توان از تخلیه نادرست گازهای غیرقابل تقطیر ,نوسانات بسیار زیاد دمای اب سرد شده و غلظت نا مناسب محلول لیتیوم بروماید می باشند.
چیلرهای تراکمی:
در چیلر های تراکمی گاز توسط کمپرسور ، متراکم شده، این گاز وارد کندانسور شده توسط آب یا هوا، خنک می شود و به مایع تبدیل میگردد این مایع با عبور از شیر انبساط یا لوله ی موئین وارد خنک کننده(اواپراتور) که در فشار کمتری قرار دارد میشود. این کاهش فشار باعث تبخیر مایع گردیده و در نتیجه مایع مبرد با گرفتن گرما از محیط ، آن را خنک می کند. سپس گاز ناشی از تبخیر، به کمپرسور منتقل میشود.
کندانسور چیلر ها می توانند با هوا یا آب خنک شوند. کندانسور یک مبدل حرارتی است که اجازه می دهد گرما از مبرد به هوا یا آب منتقل شود. کندانسور های هوا خنک از لوله های مسی (برای مایع مبرد) و فین های آلمینیوم (جهت عبور هوا) تشکیل شده اند.
ویژگی های مبرد مورد استفاده در چرخه چیلرهای تراکمی اهمیت زیادی در تعیین توان کمپرسور ,بازده چرخه و وسعت کاربرد آن دارد.
خصوصیات مهم مورد نیاز برای مبرد عبارت اند از:
1.فشار مناسب میعان و تبخیر
2.دمای تبخیر پایین در فشار اتمسفر
3.گرمای نهان بالا
4.حجم مخصوص کم
5.قابلیت هدایت گرمایی بالا
6. سمی نبودن و نداشتن اثرات مخرب بر لایه اوزون
در سیستم های تراکمی هم چنین از وسایل دیگری مانند رطوبت گیر , صافی , شیر برقی , گازنما ,فشار سنج ها و غیره استفاده می شود.
مزایای چیلرهای تراکمی نسبت به چیلرهای جذبی عبارت است از:
1.ضریب عملکرد بالا
2.هزینه اولیه پایین
3.عدم رخدادن پدیده کریستالیزاسیون